Procedury wizowe i celne


  • Wjazd do Ukrainy

  • Dokumenty, uprawiające obywateli Ukrainy do wyjazdu z Ukrainy

  • Dla pasażerów transferowych z paszportami ukraińskimi, którzy podróżują do Kanady przez lotnisko "Tegel" (Berlin)

  • Dla pasażerów, podróżujących do Wielkiej Brytanii

  • Sporządzenie wiz dla obywateli Chińskiej Republiki Ludowej na lotniskach „Boryspil2 i „Odesa”

  • Wjazd do strefy Schengen

  • Dla pasażerów podróżujących do / z Gruzji

  • Dla pasażerów podróżujących do / z Zurychu

  • Dla obywateli republiki Białoruś, podróżujących z Litwy do Europy

  • Dla pasażerów, podróżujących do / z Azerbejdżanu

  • Pekin: bezwizowy tranzyt

  • Indie: Wizy w dniu przyjazdu

  • Indonezja: bezwizowy reżim wjazdu

  • Mobilna kontrola paszportowa dla obywateli USA i Kanady

  • Polecenia,* dotyczące sporządzenia wiz dla wjazdu na Ukrainę na lotniskach międzynarodowych „Boryspil” (Kijów), „Odesa” (Odesa)

  • Deklaracja elektroniczna dla pasażerów podróżujących do Kanady
Wjazd do Ukrainy

Wizy wjazdu w Ukrainę na okres do 60 czy 90 dni w celu turystycznym nie jest wymagana dla obywateli takich państw:

  • Księstwo Andora
  • Azerbejdżan
  • Armenia
  • Republika Białoruś
  • Kanada
  • Unia Europejska
  • Gruzja
  • Republika Islandia
  • Izrael
  • Japonia
  • Kazachstan
  • Kirgistan
  • Księstwo Liechtensteinu
  • Księstwo Monako
  • Królestwo Norwegia
  • Rosyjska Federacja
  • Republika San – Marino
  • Szwajcarska konfederacja
  • Tadżykistan
  • Turcja
  • Wielka Brytania
  • Stany Zjednoczone Ameryki
  • Państwo Watykańskie

Lista państw jest niekompletna. Przedstawiciele wszystkich innych państw powinni sprawdzić informacje na temat wiz w najbliższej ambasadzie Ukrainy.

Ważne! Do przekroczenia granicy państwowej Ukrainy należy okazani właściwe dokumenty. Prosimy pamiętań, że pasażerowie sami ponoszą odpowiedzialność za ważność swoich paszportów i innych dokumentów drogowych.

Granicy Ukrainy nie da się przekroczyć, okazawszy: ID kartę; paszport bez wizy (dla obywateli państw, dla których do przekroczenia granicy ukraińskiej jest konieczna wiza), czasowy dowód osoby bez obywatelstwa (nawet pod warunkiem, iż obywatele tego państwa mają prawo do wjazdu bez wizy). Z szczegółową informacją można się zapoznać na stronie Państwowej Straży Granicznej Ukrainy (eng), (ukr), (ru).

Dokumenty, uprawiające obywateli Ukrainy do wyjazdu z Ukrainy

W roku 2017 lista dokumentów do kontroli paszportowej na Międzynarodowym lotnisku Boryspil i innych punktach przekraczania granicy państwowej Ukrainy nie uległa zmianie.

Dokumenty, które dają obywatelom Ukrainy prawo do wyjazdu z Ukrainy: paszport obywatela Ukrainy do wyjazdu za granicę, dokument podróży dziecka, paszport dyplomatyczny, oficjalny paszport, dowód osobisty marynarza, zaświadczenie członka załogi..

Prosimy o wyjaśnienie informacji w Państwowej Straży Granicznej Ukrainy.

Dla pasażerów transferowych z paszportami ukraińskimi, którzy podróżują do Kanady przez lotnisko "Tegel" (Berlin)

Jeśli podróżujecie Państwo do Kanady przez Międzynarodowy Port Lotniczy Tegel (TXL), pamiętajcie, że na lotnisku Tegel nie ma strefy tranzytowej. Oznacza to, że pasażerowie z ukraińskimi paszportami muszą mieć wizę Schengen lub paszport biometryczny, aby dokonać transferu na lot do Kanady. W przypadku braku wizy Schengen lub paszportu biometrycznego pasażerom odmówią transferu na lot do Kanady i zostaną oni odesłani na pierwotne lotnisko wylotu.

Dla pasażerów, podróżujących do Wielkiej Brytanii

Korzystając z linków możecie Państwo uzyskać informacje, dotyczące odbycia formalności imigracyjnych na Lotnisku Międzynarodowym Londona „Gatwick”:

  • o jaki pas kontroli należy wybrać: EU/UK (obywatele UE / Wielkiej Brytanii) czy Non-EU (dla obywateli państw, nie członków UE);
  • o kto może korzystać z ePassport gates na lotniskach;
  • o żco należy z góry przygotować i mieć pod ręką w celu odbycia kontroli;
  • o w jaki sposób turyści z państw nie członków UE, mogą skorzystać z serwisu Registered Traveller, pozwalającego na szybsze odbycie UK border kontroli.
Sporządzenie wiz dla obywateli Chińskiej Republiki Ludowej na lotniskach „Boryspil2 i „Odesa”

W punktach przejścia przez granicą państwową Ukrainy na lotniskach międzynarodowych „Boryspol” i „Odesa” dla obywateli Chińskiej republiki Ludowej możliwe jest uproszczone sporządzenie wiz razowych na okres do 15 dni na podstawie wydrukowanych dokumentów (oryginalnych lub fotokopii), potwierdzających biznesowy lub turystyczny charakter podróży:

  1. zaproszenie ustalonej formy strony przyjmującej, wydane przez organ terytorialny lub departament PSG;
  2. zaproszenie organu państwowego, instytucji państwowej, przedsiębiorstwa państwowego, organizacji państwowej;
  3. apel organów państwowych państw obcych lub organizacji międzynarodowych;
  4. voucher na zorganizowaną podróż turystyczną z informacją o zarezerwowanym hotelu / miejscu zamieszkania w Ukrainie;
  5. umowa o świadczenie usług turystycznych z informacjami o zarezerwowanym hotelu / miejscu zamieszkania w Ukrainie; rezerwacja hotelu.

Załadować APPLICATION for Ukraine entry and transit visa

Stosowanie uproszczonego trybu wjazdu nie zwalnia cudzoziemców w czasie odbycia kontroli granicznej od konieczności przestrzegania takich wymagań:

  1. obecności ważnego paszportu, zgadzającego się z takimi wymaganiami:
    • być ważnym nie mniej jak trzy miesiące po zadeklarowanej dacie wyjazdu z Ukrainy;
    • zawierać nie mniej jak dwie wolne strony;
    • być wydanym nie więcej, niż 10 lat temu.
  2. Braku wobec osoby decyzji uprawnionego organu państwowego Ukrainy o zakazie wjazdu do Ukrainy;
  3. Potwierdzenie celu zaplanowanego pobytu;
  4. Obecności ważnej polisy ubezpieczenia medycznego oraz dostatecznego finansowania (z rozrachunku 750 USD na 15 dni) na okres zaplanowanego pobytu oraz dla zwrotu do państwa pochodzenia lub tranzytu do trzeciego państwa lub obecność u osoby możliwości do uzyskania dostatecznego finansowania w sposób legalny na terytorium Ukrainy.

Wypełnić wizową ankietę i zarejestrować ubieganie się wizowe do uzyskania wizy na lotnisku „Boryspil” można online na stronie http://visa.mfa.gov.ua. Źródło informacji .

Wjazd do strefy Schengen

Od dnia 19 lipca 2013, zgodnie z kodeksem Schengen o granicach (Postanowienie UE nr 610/2013 Parlamentu Europejskiego i rady Europy z dnia 26.06.2013), działają takie zasady przekroczenia granicy strefy Schengen przez obywateli państw trzecich:

Do przekroczenia granicy strefy Schengen obywatele trzeciego państwa (niezależnie od konieczności obecności wizy) winni mieć dokument podróży wydany mniej niż 10 lat temu i ważny co najmniej 3 miesiące od planowanego wyjazdu ze strefy Schengen.

Dla pasażerów podróżujących do / z Gruzji

Pozwolenie na wjazd i pobyt obywateli obcych w regionach Abchazja i Cchinwali.

Do wjazdu i pobytu obywateli obcych w regonach Abchazja i Cchinwali / Południowa Osetia należy uzyskać pozwolenie od właściwych organów Gruzji.

Szczegółowe informacje można uzyskać w Ambasadzie Cruzji w Ukrainie: [email protected], +38 044 220 0341.

Wymagania, dotyczące przewozu przedmiotów z akumulatorami litowo-jonowymi na lotniskach Gruzji.

Zgodnie z dodatkowymi zasadami bezpieczeństwa, wprowadzonymi przez gruzińską służbę bezpieczeństwa lotnictwa, w szczególności na lotniskach w Tbilisi i Kutaisi, zabronione jest przewożenie laptopów i podobnych urządzeń (zegarów, kalkulatorów, telefonów komórkowych, aparatów fotograficznych itp.) z akumulatorami litowo-jonowymi w bagażu rejestrowanym.

Wszystkie wymienione i inne przedmioty, zawierające baterie litowo-jonowe są dozwolone tylko do przewozu w bagażu podręcznym .

Dla pasażerów podróżujących do / z Zurychu

Przejście kontroli ruchu lotniczego na lotnisku w Zurychu. Załadować dokument →

Lotnisko Zurych: informacje dla pasażerów transferowych. Załadować dokument →

Sala biznesowa na lotnisku Zurychu: na Międzynarodowym lotnisku Zurycha do usług pasażerów klasy biznesowej i właścicieli kartek Panorama Club Premium dostępna jest sala biznesowa Aspire Lounge, w terminale Dock E. 

Dla obywateli republiki Białoruś, podróżujących z Litwy do Europy

Obywatelom Republiki Białoruś do podróży z Wilna do Europy przez Kijów potrzebna jest wielokrotna wiza Schengen.

Jednokrotna wiza nie uprawnia do lotu na marszrucie Wilno – Kijów – Europa – Kijów – Wilno przez to, że jest czterech razowe przekroczenie granic strefy Schengen.

Pasażerów, posiadającym jednorazową wizę Schengen, na lotnisku Wilna będzie odmówiono podróży według określonej marszruty. Należy zadbać o wielokrotną wizę Schengen.

Dla pasażerów, podróżujących do / z Azerbejdżanu

Zgodnie z ustawą Republiki Azerbejdżan nr № 1079-IVQD z 17.10.2014 roku «O dokonaniu zmian do kodeksu migracyjnego republiki zerbajdżaj”, zgodnie z artykułami 21.1 i 21.2 «Kodeksu migracyjnego RA», cudzoziemcy i osoby bez obyyatelstwa, czasową przebywający n terenach republiki Azerbejdżan powyżej 10 dni, winni zarejestrować się zgodnie z miejscem zamieszkania.

Dokonać rejestracji należy w Państwowej służbie migracyjnej Republiki Azerbejdżan Państwowej służbie migracyjnej Republiki Azerbejdżan w ciągu 10 dni od chwili wjazdu do państwa. Zarejestrować się można w drodze osobistego zwrócenia się lub skierowania skanowanego podania – ankiety o rejestracji łącznie z kopią dowodu osobistego (strona z informacjami i strona z informacją o ostatnim wjeździe) pocztą elektroniczną pod adres [email protected] or in person.

Telefon do informacji Państwowej Służby migracyjnej Republiki Azerbejdżan – 919.

Uwaga! W przypadku naruszenia określonego wymagania, przewidziana jesz odpowiedzialność administracyjna w postaci grzywny w wysokości 400 azerbejdżańskich manatów (500 dolarów USD) lub ograniczenie na ciągły wjazd do państwa minimalnie na 1 rok.

Pekin: bezwizowy tranzyt

Cudzoziemcy, będący w Pekinie tranzytem nie więcej niżeli 72 godziny oraz posiadający paszporty państw, dla których jest dozwolony 72-godzinny tranzyt bezwizowy, mogą uzyskać od władz imigracyjnych Pekińskiego stolicznego lotniska międzynarodowego pozwolenie na bezwizowy tranzytowy pobyt w Chinach. Taka polityka jest rozpowszechniana tylko na cudzoziemców, przylatujących, przebywających na terytorium i odlatujących z Pekinu.

Zgodnie z zasadami Ministerstwa bezpieczeństwa ludzkości Chińskiej republiki Ludowej, cudzoziemcy, zgadzający się z niżej określonymi wymaganiami, mogą uzyskać pozwolenie na tranzyt bezwizowy:

  • posiadający paszport, wydany w jednym z 51 państw, określonych w wykazie niżej;
  • posiadający ważne międzynarodowe dokumenty podróży;
  • zgadzający się z wymaganiami wjazdu do trzeciego państwa przeznaczenia;
  • posiadający ważne bilety na samolot z potwierdzonym tranzytem do 72 godzin oraz dokonujący tranzytu przez Pekińskie międzynarodowe lotnisko stoliczne do trzeciego państwa.

Polityka 72-godzinnego tranzytu bezwizowego ważna dla posiadaczy paszportów następujących państw: Austria, Belgia, Czechy, Dania, Estonia, Finlandia, Francja, Niemcy, Grecja, Węgry, Islandia, Włochy, Łotwa, Litwa, Luksemburg, Malta, Holandia, Polska, Portugalia, Słowacja, Słowenia, Hiszpania, Szwecja, Szwajcaria, Rosja , Zjednoczone Królestwo Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej, Irlandia, Cypr, Bułgaria, Rumunia, Ukraina, Serbia, Chorwacja, Bośnia i Hercegowina, Czarnogóra, Macedonia, Albania, Stany Zjednoczone Ameryki, Kanada, Brazylia, Meksyk, Argentyna, Chile, Australia, Nowa Zelandia, Korea Południowa, Japonia, Singapur, Brunei, Zjednoczone Emiraty Arabskie, Katar.

Indie: Wizy w dniu przyjazdu

Indie wprowadziła wizy po pzyjeździe na okres pobytu do 30 dni dla turystów z powyżej, niż 40 państw, w tym również dla obywateli takich państw: Ukraina, Australia, Brazylia, Izrael, Indonezja, Kenia, Luksemburg, Niemcy, Norwegia, OAU, Palestyna, Rosja, Singapur, USA, Tajlandia, Finlandia, Japonia.

Wiza jest ważna po przylocie na lotniska Indii: Bangalore, Goa, Delhi, Mumbai, Kalkuta, Kochi, Thiruvananthapuram, Hyderabad, Chennai.

Do uzyskania wizy należy:

  1. złożyś wniosek online (nie później, niżeli za 4 dni przed początkiem podróży),wypełnić ankietę.

  2. Zapłacić przez stronę opłatą wizową w wysokości $60 z osoby (nie później, niżeli za 4 dni przed początkiem podróży).

  3. Wydrukować dokument ETA Electronic Travel Authorisation (elektroniczną autoryzację podróży), który zostanie odesłany pocztą elektroniczną. Obowiązkowo należy wziąć wydrukowany ETA ze sobą w podróż do Indii.

W czasie wypełnienia ankiety załadować fotografię w Jpeg (10 Kb-1 Mb) i kopię pierwszej strony paszportu Pdf (10-300 Kb).

Minimalny okres ważności paszportu – 6 miesięcy. Turyst winien mieć dość środków pieniężnych na okres pobytu w Indii, jak również bilety w dwie strony.

Bilety lotnicze do Indii można kupić na stronie UIA Delhi, Bombai), w kasach UIA w Ukrainie   oraz za jej granicami jak również za pomocą entrum kontaktowego UIA (Delhi, Bombaj, Goa, Bangalore, Hyderabad).

Indonezja: bezwizowy reżim wjazdu

Indonezja wprowadziła bezwizowy wjazd do 30 dni dla obywateli 169 zagranicznych państw, w tym dla obywateli Ukrainy.

Aby przekroczyć granicę, obywatele Ukrainy muszą przedstawić:

  • paszport ważny przez co najmniej 6 miesięcy od daty przybycia do Indonezji;
  • bilety powrotne lub bilety do innego panstwa (w przypadku tranzytu).

Z szczegółową informacją można si zapoznać na stronie Ambasada Ukrainy w Indonezji.

Mobilna kontrola paszportowa dla obywateli USA i Kanady

W Sali imigracyjnej Terminalu 7 Lotniska międzynarodowego im. John Kennedy, Nowy Jork, wprowadzono technologię Mobile Passport Control, pozwalającą na przyśpieszenie odprawy celnej dla obywateli tanów Zjednoczonych Ameryki i Kanady, jak również na zmniejszenie czasu oczekiwania w kolei dla innych pasażerów.

Dodatek MPC – Mobilna kontrola paszportowa został opracowany przez korporację Airside Mobile z udziałem Celnej Straży Granicznej SZA (CBP) i Międzynarodowej rady lotnisk (ACI). Dodatek jest wykorzystywany na wielu lotniskach SZA.

Właściciele amerykańskich i kanadyjskich paszportów mogą, po załadowaniu bezpłatnego dodatku MPC na smartfon, stworzyć osobisty profil (imię, nazwisko, data urodzenia, obywatelstwo) oraz wciąż stosować jego w czasie podróży. Po przybyciu na lotnisko JFK należy za pomocą MPC wypełnić deklarację celną. Po tym na urządzenie mobilne zostanie odesłane potwierdzenie elektroniczne z QR-kodem, odczytywanym przez służbę CBP w kabinach, wyposażonych w skanery.

Zalety MPC

  • Korzystajcie Państwo z ekspresowego korytarza MPC nie stójcie w kolejce.
  • Stwórzcie swój profil i wykorzystacie go w przyszłych podróżach.
  • Nie ma potrzeby wypełniania formularza papierowego.
  • Mocna ochrona prywatności.
  • Usługa jest BEZPŁATNA.

Informacje szczegółowe ą dostępne na stronie oficjalnym Mobile Passport control

W celu uproszczenia procedur imigracyjnych w Terminale t lotniska JFK również są postawione kioski automatycznej kontroli paszportowej (Automated Passport Control – APC). Usługa APC dostępna dla turystów, posiadających zezwolenie, uzyskane przez Elektroniczny system autoryzacji wjazdu(ESTA) w ramach Programu bezwizowego wjazdu. APC w sposób istotny skróci czas oczekiwania dla wielu pasażerów, przybywających do Nowego Jorku na lotnisko JFK.

Polecenia,* dotyczące sporządzenia wiz dla wjazdu na Ukrainę na lotniskach międzynarodowych „Boryspil” (Kijów), „Odesa” (Odesa)

Przez oddziały departamentu służby konsularnej MSZ Ukrainy, pracujących w trybie całodobowym w punktach przejścia granicy państwowej na lotniskach międzynarodowych „Boryspol”, jak również przed oddział przedstawicielstwa MSZ na lotnisku międzynarodowym „Odesa”, sporządzane są razowe krótkoterminowe wizy typu „C” (na okres do 15 dni) w celu turystycznym lub biznesowym dla obywateli niektórych państw w tym Indie, Indonezja, Chiny.

Z aktualnym wykazem państw, których obywatele mogą sporządzić wizy dla wjazdu na Ukrainę w celu turystycznym lub biznesowym na lotniskach międzynarodowych „Boryspol” i „Odesa”, można się zapoznać na stronie oficjalnej Ministerstwa spraw zagranicznych Ukrainy pod linkiem http://mfa.gov.ua/ua/consular-affairs/entering-ukraine/visa-boryspil.

Wykaz dokumentów na nośnikach papierowych do wniosku wizowego o wjazd na Ukrainę w celach turystycznych lub biznesowych na lotniskach międzynarodowych "Boryspol" i "Odesa":

  • zaproszenie zarejestrowanego podmiotu prawnego, organu państwowego, instytucji państwowej, przedsiębiorstwa państwowego, organizacji państwowej zarejestrowanej na Ukrainie, wydane na oficjalnym formularzu;

Uwaga: zaproszenia zarejestrowanego w Ukrainie podmiot prawnego powinno zawierać numer w Jedynym Rejestrze Państwowy podmiotów prawnych i osób fizycznych - przedsiębiorców i grup społecznych, numer rejestracyjny, datę i podpis, imię, nazwisko osoby zapraszanej, informacje o jej dacie i miejscu urodzenia, obywatelstwo, dane paszportowe, adres zamieszkania, cel podróży, okres zaplanowanej wizyty na Ukrainie, liczbę wjazdów i miejsce pobytu na Ukrainie, zobowiązanie podmiotu prawnego do podjęcia ewentualnych kosztów związanych z pobytem i wyjazdem do / z Ukrainy zaproszonej osoby.

  • dokumenty potwierdzające turystyczny charakter wycieczki (rezerwacja hotelu / kupon turystyczny / umowa o świadczenie usług turystycznych itp.);
  • dokument, potwierdzający realizację inwestycji zagranicznej zgodnie z ustawodawstwem dotyczącym reżimu inwestycji zagranicznych na terytorium Ukrainy;
  • ubezpieczenie zdrowotne;
  • bilet powrotny;
  • wydrukowany wniosek wizowy, sporządzony online na stronie http://visa.mfa.gov.ua przed odlotem.

* Szczegółowa informacja jest w źródłach oficjalnych Ministerstwa spraw Zagranicznych krainy. Oprócz tego, dane polecenia zawierają informacje, uzyskane z lotnika międzynarodowego „Boryspol”.

DEKLARACJA ELEKTRONICZNA DLA PASAŻERÓW PODRÓŻUJĄCYCH DO KANADY

Wszyscy pasażerowie wjeżdżający do Kanady muszą wypełnić kartę imigracyjną.

Aby zaoszczędzić czas, kartę można wypełnić wcześniej on-line przez bezpłatna aplikację mobilną CanBorder – eDeclaration i korzystać z niej na lotnisku w Toronto i na innych lotniskach, na których znajdują się zautomatyzowane kioski podstawowej inspekcji (Primary Inspection Kiosks).

Powyższa usługa jest dostępna dla podróżnych z odczytywalnym maszynowo dokumentem podróżnym, z wyjątkiem niepełnoletnich dzieci podróżujących bez opieki.

Aplikacja mobilna CanBorder zapewni łatwiejszy i dwukrotnie szybszy przebieg odprawy celnej.

Więcej informacji znajdziesz na stronie Canada Bodrer Services Agency.