Політика конфіденційності

 Дана Політика конфіденційності є невід'ємною частиною Правил повітряних перевезень пасажирів і багажу і Вашого Договору перевезення, який було укладено з нами в момент придбання авіаквитка. Також вона застосовується, якщо ви замовили авіаквитки у іншої компанії (наприклад, нашого партнера, туристичного оператора/агента або агента з продажу квитків). Окрім цього, ця Політика конфіденційності застосовується щодо персональних даних пасажира, якщо оформлення авіаквитка в його інтересах здійснює інша особа (наприклад, колега або родич, або один із батьків для своєї дитини).

Ми розробили цю Політику конфіденційності, щоби розповісти Вам:

  • що таке персональні дані;
  • які Ваші персональні дані ми збираємо;
  • як і чому ми використовуємо їх;
  • кому ми передаємо Ваші персональні дані;
  • як ми захищаємо Вашу конфіденційність Ваших персональних даних;
  • як з нами зв'язатися і до кого звернутися, якщо у Вас виникнуть питання стосовно обробки Ваших персональних даних.

Посилання у даній Політиці конфіденційності на «МАУ», «ми», «нас», «наш», «нам» означають ПРИВАТНЕ АКЦІОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО «АВІАКОМПАНІЯ «МІЖНАРОДНІ АВІАЛІНІЇ УКРАЇНИ» (компанія, зареєстрована в Україні 29 жовтня 1992 р., Свідоцтво про державну реєстрацію серії А01 № 727014, видане Шевченківською районною у місті Києві державною адміністрацією, код ЄДРПОУ 14348681, юридична адреса м. Київ, 01030, вул. Лисенка, 4, фактичне місцезнаходження офісу в Україні м. Київ, 02121, Харківське шосе 201-203).

Заява про захист персональних даних

Ми дуже серйозно ставимося до безпеки персональних даних наших клієнтів (пасажирів, потенційних пасажирів, членів програми лояльності Panorama Club та інших осіб, які звернулися до МАУ з будь-яким запитом або претензією), тому прагнемо захищати конфіденційність Ваших персональних даних. МАУ зобов'язується вжити всіх необхідних заходів для запобігання зловживання Вашими персональними даними, які стають нам відомі. Ми будемо обробляти Ваші персональні дані в суворій відповідності до вимог чинного законодавства і виключно за наявності законних підстав на таку обробку.

Ми контролюємо способи збору ваших персональних даних і визначаємо цілі, для яких персональні дані використовуються МАУ. Ми є «контролером даних» для цілей Генерального регламенту про захист даних ЄС 2016/679 (EU General Data Protection Regulation, далі «GDPR») та іншого застосовного європейського законодавства про захист даних, а також «власником персональних даних» в розумінні Закону України «Про захист персональних даних» від 01.06.2010 р. № 2297-VI.

Ми обробляємо Ваші персональні дані лише в разі, якщо виконано одну з умов, зазначених у статті 6 GDPR, в тому числі, але не виключно:

  • Ви дали згоду на обробку персональних даних;
  • обробка необхідна з метою укладення або виконання договору перевезення з Вами або надання Вам додаткових послуг;
  • така обробка вимагається законодавством країн, в які/з яких ми здійснюємо наші рейси тощо.

У разі обробки особливої категорії персональних даних (наприклад, даних про здоров'я) має бути виконана хоча б одна з умов, зазначених в статті 9 GDPR (наприклад, чітка згода на надання таких даних або необхідність надання певних послуг в зв'язку зі станом Вашого здоров'я).

Ми можемо періодично оновлювати Політику конфіденційності, в тому числі, якщо цього вимагає застосовуване законодавство. Тому ми просимо Вас відвідувати веб-сайт МАУ, щоб переконатися в тому, що Ви маєте актуальну інформацію.

 Основні поняття (терміни)

Персональні дані - це будь-яка інформація персонального характеру, яка дозволяє третій особі ідентифікувати фізичну особу (суб'єкта даних).

Особливі категорії персональних даних - це так звані «чутливі» персональні дані, які можуть завдати шкоди суб'єкту даних на роботі, в навчальному закладі, в середовищі проживання, або можуть призвести до його дискримінації в суспільстві. Наприклад, це персональні дані, які містять інформацію про расове походження, політичні або релігійні погляди, про членство в профспілках, про стан здоров'я, сексуальне життя, біометричні або генетичні дані. У термінології українського законодавства - це такі персональні дані, обробка яких несе особливий ризик для суб'єктів персональних даних.

Фізична особа, що ідентифікується - це фізична особа, яке можна прямо або опосередковано  ідентифікувати, зокрема, за допомогою посилання на певний ідентифікатор (ім'я, прізвище, номер документа, інший ідентифікатор) або шляхом аналізу кількох елементів фізичної, генетичної, психологічної, економічної, культурної або інший ідентичності даного фізичної особи.

Суб'єкт персональних даних - це фізична особа, якої стосуються персональні дані і яку можна ідентифікувати або яка вже ідентифікована за цими персональними даними.

Контролер персональних даних - це фізична або юридична особа, яка визначає цілі та засоби для обробки персональних даних та несе головну відповідальність за їхню обробку. Контролер персональних даних є «власником персональних даних» в термінології українського законодавства.

Процесор персональних даних - це фізична або юридична особа, яка на підставі інструкцій (вказівок, розпоряджень) контролера обробляє персональні дані для контролера. Процесор персональних даних є «розпорядником персональних даних» в термінології українського законодавства.

Обробка персональних даних - це будь-яка операція або сукупність операцій, які виконуються з персональними даними або масивами персональних даних з використанням або без використання автоматичних процедур, такі як збір, запис, систематизація, структурування, зберігання, зміна, впорядкування, перегляд, використання, поширення або будь-який інший вид надання доступу третім особам, в тому числі співробітникам контролера або процесора персональних даних, а також видалення.

Законодавство, що регулює обробку персональних даних  

Обробка Ваших персональних даних відбувається відповідно до вимог Закону України «Про захист персональних даних». Обробка персональних даних клієнтів, які перебувають на території ЄС або є громадянами ЄС, регулюється, зокрема, Генеральним регламентом про захист даних ЄС  2016/679 (далі - «GDPR»). Також законодавство країн, до яких ми виконуємо рейси, може встановлювати додаткові вимоги. 

Цілі обробки персональних даних  

МАУ надає послуги авіаперевезень у більшість країн світу. Нам необхідні Ваші персональні дані для того, щоб ми і наші партнери могли забезпечити Ваш переліт, зокрема:

  • оформити авіаквиток;
  • внести зміни до бронювання;
  • забезпечити Вам реєстрацію на рейс;
  • прийняти Вас і Ваш багаж до перевезення;
  • надати Вам весь спектр наших послуг;
  • мати можливість знайомити Вас з усіма нашими спеціальними пропозиціями авіаквитків та інших послуг, включно із спільними акціями МАУ і наших партнерів;
  • забезпечити надання послуг із наземного обслуговування рейсів та пасажирів;
  • здійснити процедури контролю безпеки, митного та прикордонного оформлення;
  • організувати розшук багажу та системи попередження;
  • надати консультаційну допомогу щодо в’їзду/виїзду за маршрутом перевезення;
  • забезпечити інформаційний супровід Вашої подорожі.

При цьому, для відправлення Вам комерційних (маркетингових) повідомлень ми отримуємо від Вас окрему згоду, яку можна відкликати у будь-який момент.

Також ми можемо розсилати Вам push-повідомлення, Skype, Viber, WhatsApp та інші повідомлення за допомогою різних ОТТ-додатків, SMS-повідомлень, повідомлень іншого типу/засобу передачі для того, щоби повідомити Вам інформацію про рейс та дізнатися про Ваші побажання щодо якості обслуговування під час польоту з нами.

Ми просимо Вас повідомляти лише ті персональні дані, які необхідні для надання обраної Вами послуги/сервісу, отримання інформаційної розсилки або відповіді на Ваш спеціальний запит/претензію. У той же час, якщо Ви вирішите повідомити нам додаткові персональні дані, ми також зможемо обробити їх із необхідним рівнем захисту.

Якщо Ви хочете дізнатися більш детально про компанії, яким ми можемо передавати Ваші персональні дані, пропонуємо Вам ознайомитися з їхнім переліком на веб-сайті МАУ. Будь ласка, візьміть до уваги, що цей перелік може бути неповним.

Персональні дані, які ми обробляємо  

В таблиці, що наведена нижче, Ви можете дізнатися, які Ваші персональні дані ми обробляємо для надання Вам наших послуг:

Послуга МАУ

Оброблювані персональні дані

Бронювання / керування бронюванням / придбання авіаквитка

а) звертання
b) ім’я
с) прізвище
d) дата народження

е) адреса електронної пошти
f) номер/и телефону
g) стать
h) паспортні дані (номер, дата закінчення дії, країна видачі, національність)
i) інформація про стан здоров’я (якщо повідомите її нам та/або захочете скористатися спеціальними послугами)
j) номер/и участі в программе лояльності Panorama Club/ Panorama Club Corporate

k) платіжна адреса

l) місто, країна, поштовий індекс

m) назва компанії, реєстраційний номер підприємства (при оплаті від імені юридичної особи)

n) номер бронювання і авіаквитка

Онлайн реєстрація

a) номер бронювання

b) номер авіаквитка

c) ім’я

d) прізвище

e) номер участі Panorama Club/Panorama Club Corporate

f) місто вильоту/прильоту

g) дата вильоту/прильоту

Створення і керування участю у програмі лояльності Panorama Club

a) звертання

b) ім’я
с) прізвище
d) по батькові

e) дата народження
f) стать

g) мова

h) громадянство

i) адреса електронної пошти

j) номер телефону
k) паспортні дані (серія і номер паспорта, країна видачі, строк дії)

l) домашня адреса

m) місто

n) поштовий індекс

о) номер участі Panorama Club

p) інформація про перельоти на рейсах МАУ та авіакомпаній-партнерів Panorama Club (для нарахування миль)

q) інформація про використання додаткових послуг МАУ (для нарахування миль)

r) інформація про використання послуг компаній-партнерів Panorama Club (для нарахування миль)

Створення і керування участю у програмі лояльності  Panorama Club Corporate

a) ім’я
b) прізвище
c) по батькові

d) дата народження
e) адреса електронної пошти

f)  номер телефону (мобільний, робочий)
g) посада

h) номер рахунку Panorama Club Corporate
i) інформація про перельоти на рейсах МАУ (для нарахування миль)

Придбання страхового поліса*

a) ім’я

b) прізвище
с) адреса електронної пошти
d) адреса
е) номер телефону
f) дата народження
g) дані платіжної карти

h) паспортні дані

i) національність;

j) тривалість і період подорожі;

k) країна подорожі;

l) індивідуальний податковий номер

Придбання харчування*

a) ім’я
b) прізвище
c) PNR/номер авіаквитка
d) дані платіжної карти
е) адреса електронної пошти

f) номер телефону

g) номер участі Panorama Club

Придбання додаткового місця багажу*

a) ім’я
b) прізвище
c) PNR/номер авіаквитка

d) дата вильоту

e) місто прильоту і вильоту

f) дані платіжної карти
g) адреса електронної пошти

h) номер телефону

i) номер участі Panorama Club

Вибір місця в салоні*

a) ім’я
b) прізвище
c) PNR/номер авіаквитка
d) дані платіжної карти
е) адреса електронної пошти

f) номер телефону

g) номер участі Panorama Club

Супровід дитини*

a)  номер телефону
b) адреса електронної пошти
c) ім’я дитини
d) прізвище дитини

e)  вік дитини

f) PNR/номер авіаквитка

g) дані особи, що супроводжує дитину в аеропорту відправлення (ім’я, прізвище, номер телефону)

h) дані особи, яка зустрічає дитину в аеропорту прибуття (ім’я, прізвище, номер телефону, повна адреса проживання)

j) польотні деталі

k) номер карти Panorama Club
l) дані платіжної карти

Перевезення тварин*

a) ім’я
b) прізвище
c) PNR/номер авіаквитка
d) дані платіжної карти
е) адреса електронної пошти

f) номер телефону

g) польотні деталі

h) інформація про тварину (її вид, вага і параметри контейнера)

i) номер участі Panorama Club

Перевезення пасажирів з особливими потребами*

a) ім’я
b) прізвище
c) PNR/номер авіаквитка
d) польотні деталі
е) адреса електронної пошти

f) номер телефону

g) категорія спеціального обслуговування (тип інвалідного візка)

h) номер участі Panorama Club

Групове перевезення*

а) звертання
b) ім’я
с) прізвище
d) номер/и участі Panorama Club
е) адреса електронної пошти
f) номер телефону

g) номер факсу
h) дані платіжної карти
i) номер авіаквитка і PNR 
j) інформація про стан здоров’я (якщо повідомите її нам та/або захочете скористатися спеціальними послугами)
k) дата народження
l) план подорожі

m) дата вильоту

n) дата повернення

o) кількість пасажирів

p) кількість дорослих пасажирів

q) кількість дітей

r) країна викупу квитків

s) мета поїздки

t) назва організації

u) назва агенції

v) контактна особа

Замовлення чартерного перевезення*

а) контактна особа
b) номер телефону

с) адреса електронної пошти
d) місто вильоту і прильоту
е) дата вильоту і прильоту
f) кількість пасажирів
g) інформація про стан здоров’я

Попереднє замовлення додаткових послуг на чартерному рейсі*

a)   дата вильоту

b)  ім’я

c)   прізвище

d)  дата народження

e)   паспортні дані (серія і номер паспорта, країна видачі, строк дії)

f)   адреса електронної пошти

g)  номер телефону

Надсилання комерційних (маркетингових) повідомлень**

a) адреса електронної пошти
b) ім’я
с) прізвище
d) дата народження
е) адреса
f) номер телефону

g) номер участі Panorama Club

h) інформація про перельоти та використання додаткових послуг МАУ (для таргетованих пропозицій)

Конкурси МАУ

Перелік обовязкових персональних даних завжди зазначається в умовах кожного конкурсу. Однак, найчастіше обробляються такі персональні дані:
a) ім’я
b) прізвище
c) дата народження (вік)
d) адреса електронної пошти

e) профіль в соціальній мережі

f) номер участі Panorama Club

 Скарги

a) ім’я
b) прізвище
c) номер авіаквитка
d) PIR (в случае рекламации багажа)
e) банківські реквізити (для отправки компенсации ущерба)
f) номер телефону

g) адреса електронної пошти

h) поштовий індекс адреса

i) місто

j) номер рейсу
k) відривний талон багажної бирки

l) фіскальні чеки/квитанції оплати послуг

m) номер участі Panorama Club

n) інші персональні дані, які ви нам надаєте

Повернення авіаквитка  / додаткової послуги

a) ім’я
b) прізвище
c) номер авіаквитка/PNR

d) місто вильоту та прильоту

e) дата вильоту
f) адреса електронної пошти
g) номер телефону

h) банківські реквізити або дані платіжної карти

i) номер участі Panorama Club (у випадку оформлення за рахунок бонусних миль)

j) інформація про стан здоров’я або довідки із закладів, що підтверджують неможливість подорожі

Різні питання на загальну пошту

a) ім’я
b) прізвище
с) адреса електронної пошти
d) номер телефону

e) інші персональні дані, які ви нам надаєте

Ваші пости, повідомлення, зауваження, питання у соціальних мережах, адресованих МАУ, а також коментарі під публікаціями МАУ або про МАУ у соціальних мережах, в тому числі з тегом @FlyUIA

a) посилання на профіль у соціальних мережах

b) нік

c) мова звертання

d) переписка

e) інші персональні дані, які ви нам надаєте

Відвідування веб-сайту МАУ

a) IP-адреса
b) на веб-сайті МАУ використовуються cookies і аналогічні технології. Детальніше див. нижче у цій Політиці

Відправлення вантажу

a) ім’я
b) прізвище
с) адреса
d) номер телефону
е) адреса електронної пошти

f) паспортні дані

g) маршрут

h) інші персональні дані, які ви нам надаєте

 * Обробка цих персональних даних відбувається за умови придбання послуги через веб-сайт МАУ або мобільний додаток МАУ. Наші партнери можуть попросити Вас надати інші персональні дані під час придбання послуги в аеропорту, у туроператора, в касах або на борту.

** Час від часу ми можемо зв’язуватися з Вами для надання спеціальних пропозицій авіаквитків, інформації про переваги наших сервісів, про спільні акції МАУ і партнерів, наших нових, в тому числі нашого інформаційного бюлетеня Е-news електронною поштою. Ви маєте можливість обрати, чи хочете Ви відмовитись від таких повідомлень, вказавши свій вибір на етапі бронювання. Надалі Ви зможете відписатися від маркетингової розсилки у кожному електронному повідомленні яке ми надсилаємо Вам.

Окрім вищезазначеного, ми можемо обробляти будь-які інші персональні дані, якщо Ви їх самі добровільно надаєте МАУ.

Якщо зберігання Ваших персональних даних не є необхідним для надання Вам послуг і не вимагається законодавством, ми їх видалимо.

Особливі категорії даних

Під час надання Вам послуг ми можемо обробляти персональні дані, за допомогою яких можна визначити Ваше фізичне або психічне здоров’я. Така інформація вважається «чутливими персональними даними» відповідно до GDPR. Ми збираємо ці персональні дані лише у тому випадку, коли це необхідно безпосередньо для надання Вам послуг перевезення або Ви свідомо надали її нам.

Наприклад, ми можемо зібрати цю інформацію у таких випадках:

  • Для Вашої безпеки – коли у Вас є певний стан здоров’я, Вам необхідно повідомити нам про це і, якщо буде потрібно, надати нам медичну довідку або пройти медичний огляд.
  • Якщо Ви зробите запит на спеціальні послуги або допомогу під час польоту, це може розкрити нам дані про Ваше здоров’я (наприклад, Ви залишите запит на допоміжний засіб пересування).

Щоби дізнатись більше про медичну інформацію, яку Вам можливо буде необхідно надати, ознайомтесь із інформацією для пасажирів з особливими потребами.

Якщо Ви не дозволите нам обробляти будь-які персональні дані особливих категорій, це може означати, що ми не зможемо надати Вам спеціальні послуги, на які Ви залишили запит у нас.  

Місце зберігання персональних даних 

МАУ має велику базу персональних даних. Для забезпечення їхньої безпеки ми використовуємо хмарні послуги компанії Amazon Web Services EMEA SARL (5 rue Plaetis, L-2338, Luxembourg). Дані, збережені компанією Amazon Web Services EMEA SARL, знаходяться в центрах обробки даних в Німеччині.

Передача Ваших персональних даних третім сторонам   

Для того, щоби Ви могли користуватися нашими послугами, ми повинні передавати Ваші персональні дані третім сторонам, до яких переліку яких входять такі:

Державні органи

У випадках, визначених законодавством, ми зобов’язані ділитися Вашими персональними даними з державними органами. Цими органами можуть бути правоохоронні органи, прикордонні служби, міграційні органи країн, в які Ви літаєте з нами. Якщо ми не передамо Ваші персональні дані цим органам на підставі їхніх законних вимог, Вас можуть не допустити до перевезення в пункті відправлення або Вам не дадуть дозвіл на в'їзд в пункті призначення.

Авіакомпанії-партнери

З метою забезпечення авіаперевезення деякі Ваші персональні дані ми повинні спільно використовувати з нашими авіакомпаніями-партнерами. Серед них: Роза Вітрів, Ейр Молдова, Ейр Франс, Ейр Болтік, Азал, КЛМ, Чеські авіалінії, Іберія, ТАП Португал, Турецькі авіалінії, В'єтнамські авіалінії, Белавіа, Ейр Канада, Австрійські авіалінії, Люфтганза, а також з іншими авіаперевізниками, які є членом IATA. Ваші персональні дані ми передаємо зазначеним авіакомпаніям тільки в тих випадках, коли вони беруть участь у Вашому перевезенні. Крім того, якщо будь-яка з авіакомпаній-партнерів бере участь у Вашому перевезенні, вона матиме можливість передати Ваші персональні дані своїм хендлінговим агентам.

Хендлингові партнери

МАУ співпрацює як з хендлінговими компаніями у Міжнародному аеропорту «Бориспіль», так і з іншими хендлінговими агентами в аеропортах напрямків МАУ. До основних із них в Україні належать ТОВ «Аерохендлінг», ТОВ «Інтеравіа», ТОВ «Компанія «Днєправіасервіс», ТОВ «НЬЮ СІСТЕМС АМ», Державне підприємство «Міжнародний Аеропорт «Львів» імені Данила Галицького». З більш детальним списком наших партнерів Ви можете ознайомитися на сайті МАУ тут. Передача Ваших персональних даних нашим партнерам необхідна для реєстрації Вас і Вашого багажу на авіарейс. Окрім того, для польотів у певні пункти призначення ми доручаємо нашим хендлінговим агентам перевіряти Ваші персональні дані на відповідність умовам в’їзду, напнриклад, на наявність візи.  

Партнери програми Panorama Club

Список наших партнерів програм лояльності Panorama Club/Panorama Club Corporate доступний на веб-сайті МАУ. Під час придбання їхніх послуг, будь ласка, ознайомтесь із розділом про захист персональних даних на їхніх сайтах. Ми обмінюємось із нашими партнерами інформацією про використання Вами їхніх послуг, при цьому МАУ не передає персональні дані

Інші партнери

Найчастіше бронювання авіаквитків на наші рейси відбувається через мережу агентів, які користуються послугами глобальних систем бронювання та розподілу (GDS). Таким чином, системи бронювання отримують доступ до ваших персональних даних під час бронювання. Крім того, в бронюванні авіаквитка бере безпосередню участь система бронювання авіакомпанії, що дозволяє здійснити таке бронювання. Це відбувається виключно з метою надання вам можливості забронювати авіаквиток, замовити у нас іншу додаткову послугу або внести зміни в бронювання.

Нашою основною системою бронювання та оформлення авіаквитків, через яку передаються персональні дані під час бронювання, є Amadeus Altéa, оператором якої є AMADEUS IT GROUP SA. Ця система відповідає усім стандартам безпеки.

Також ми надаємо доступ до ваших персональних даних нашим розробникам системи бронювання і оформлення авіаквитків і системи онлайн реєстрації на рейс, які є процесорами персональних даних, з метою підтримки роботи цих систем. Основним таким розробником є Solring Holdings Ltd.

Якщо Ви хочете дізнатися більш детально про компанії, яким ми можемо передавати Ваші персональні дані, пропонуємо Вам ознайомитись із їхнім переліком на веб-сайті МАУ. Будь ласка, зауважте, що цей перелік може бути неповним.

Якщо Ви хочете узнати більше про правила обробки Ваших персональних даних нашими контрагентами, Ви також можете ознайомитись з їхніми політиками конфіденційності.

Технічні, організаційні та інші засоби захисту даних

З метою безпечного зберігання Ваших персональних даних ми впровадили безліч технічних і організаційних засобів, які захищають персональні дані від неавторизованої або незаконної обробки та від ненавмисної втрати, знищення або пошкодження.

МАУ дотримується принципу мінімізації персональних даних. Ми обробляємо тільки ту інформацію про Вас, яка нам необхідна, або інформацію, яку Ви за своєю згодою надасте понад меж необхідної обробки. Крім цього, ми налаштували все інтерфейси нашого веб-сайту і додатки для надання послуг так, щоб дотримувалася максимально можлива конфіденційність, настройки якої Ви можете відкоригувати на свій розсуд.

При передачі персональних даних державним органам ми завжди використовуємо найбільш безпечні і перевірені шляхи передачі таких даних.

Час оброблення (зберігання) персональних даних  

Ми не будемо зберігати Ваші дані довше, ніж це необхідно для виконання мети, для якої вони обробляються, або для дотримання встановлених законом вимог.

Щоб визначити відповідний період зберігання, ми визначаємо характер і категорію персональних даних, цілі, для яких ми їх обробляємо, і чи можемо ми досягти цих цілей за допомогою інших засобів.

За загальним правилом, граничний час обробки персональних даних в нашій авіакомпанії становить 2555 днів з моменту подання податкової звітності за період, в якому відбулася відповідна операція (наприклад, перевезення пасажира). Зазначений час обробки відповідає положенням Податкового кодексу України щодо строків зберігання документів, пов'язаних з нарахуванням і сплатою податків та зборів. Оскільки законодавство країн, куди / звідки здійснює перевезення МАУ, може встановлювати додаткові вимоги, терміни зберігання персональних даних можуть відрізнятися від вказаного в цьому абзаці.

Зокрема, якщо законодавство будь-якої країни, куди / звідки здійснює перевезення МАУ, містить положення про терміни позовної давності, протягом якого Ви маєте право пред'явити претензію або позов до МАУ, і нам необхідні докази існування правових відносин між нами, ми можемо обробляти Ваші персональні дані протягом цього терміну.

Ми також повинні враховувати періоди, для яких нам, можливо, буде потрібно зберегти Ваші персональні дані для виконання наших юридичних зобов'язань перед Вами або контролюючими органами (наприклад, щодо претензій і позовів при скасуванні / затримці рейсів відповідно до Регламенту ЄС 261/2004).

У разі запиту в наш контактний центр або при звичайній взаємодії з МАУ, наприклад, при спробі придбати квиток в касі, без успішного закінчення (без оплати) і без надання нам окремої згоди на обробку персональних даних, ми не будемо зберігати такі персональні дані.

Ми можемо з плином часу мінімізувати Ваші персональні дані, які ми використовуємо, або навіть можемо зробити Ваші дані анонімними, щоб вони більше не могли бути пов'язані з Вами особисто. В цьому випадку ми зможемо використовувати цю інформацію без подальшого інформування Вас.

Cookies та інші технології відстеження  

Cookies - це невеликі текстові файли, які зберігають веб-сайти на Вашому комп'ютері або мобільних пристроях в момент, коли Ви починаєте їх використовувати. Таким чином, веб-сайт на певний час буде пам'ятати Ваші переваги і дії, які Ви виконали, в тому числі для того, щоб Вам не потрібно було повторно вводити ці дані. Наші файли cookies самі по собі не ідентифікують окремого користувача, а ідентифікують тільки комп'ютер або мобільний пристрій, яким Ви користуєтесь.

Cookies та інші технології відстеження на нашому веб-сайті та додатках можуть використовуватися різними способами, наприклад, з метою експлуатації веб-сайту, аналізу відвідуваності або в рекламних цілях. Cookies та інші технології відстеження ми використовуємо, зокрема, для підвищення якості та ефективності наших послуг.

Перелік cookies, інші технології відстеження та їхня точна мета, які МАУ використовує на своєму веб-сайті, можна знайти тут.

Для отримання додаткової інформації про те, що таке cookies, як вони працюють, як ними керувати або як їх видалити, перейдіть на www.allaboutcookies.org

Повідомляємо Вас, що у налаштуваннях деяких інтернет-браузерів можна налаштувати заборону cookies та інших технологій відстеження. При цьому Ви повинні розуміти, що якщо Ви відключите деякі файли cookies, функціональність веб-сайту МАУ та нашого мобільного додатку може бути обмежена і Ви не зможете використовувати усі його переваги, а також можлива некоректна робота деяких сервісів.

Права суб’єктів персональних даних

Права суб’єктів персональних даних відповідно до законодавства України

Ми раді повідомити Вам про Ваші права щодо обробки персональних даних відповідно до законодавства України:

  • знати про джерела збору, місцезнаходження своїх персональних даних, цілі їхньої обробки, місцезнаходження або місце проживання (перебування) власника або розпорядника персональних даних або дати відповідне доручення про отримання цієї інформації уповноваженим ними особам, окрім випадків, встановлених законом;
  • отримувати інформацію про умови надання доступу до персональних даних, включно із інформацією про третіх осіб, яким надаються його персональні дані;
  • на доступ до своїх персональних даних;
  • отримувати не пізніше ніж за тридцять календарних днів із дня надходження запиту, окрім випадків, передбачених законодавством, відповідь про те, чи оброблюються його персональні дані, а також отримувати зміст таких персональних даних;  
  • пред’являти мотивовану вимогу власнику персональних даних із запереченням проти обробки своїх персональних даних;
  • пред’являти мотивовану вимогу про зміну або знищення своїх персональних даних будь-яким власником і розпорядником персональних даних, якщо ці дані обробляються незаконно або є недостовірними; 
  • на захист своїх персональних даних від незаконної обробки та випадкової втрати, знищення, пошкодження у зв’язку із умисним приховуванням, ненаданням чи несвоєчасним їх наданням, а також на захист від надання відомостей, що є недостовірними чи порочать честь, гідність та ділову репутацію фізичної особи;
  • звертатися зі скаргами на обробку своїх персональних даних до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини або до суду;
  • застосовувати засоби правового захисту в разі порушення законодавства про захист персональних даних;
  • вносити застереження про обмеження права на обробку своїх персональних даних при наданні згоди;
  • відкликати згоду на обробку персональних даних;
  • знати механізм автоматичної обробки персональних даних;
  • на захист від автоматизованого рішення, яке має для нього правові наслідки.

Інші права суб’єктів персональних даних відповідно до GDPR

Окрім українського законодавства із захисту персональних даних, МАУ уважно ставиться до забезпечення Ваших прав, встановлених GDPR.

Право на інформацію

Ми готові надавати суб’єктам даних інформацію про те, які з їхніх персональних даних ми обробляємо.

Якщо Ви матимете бажання дізнатися, які Ваші персональні дані ми обробляємо, Ви зможете зробити запит на цю інформацію у будь-який час, в тому числі, шляхом звернення до офіцеру із захисту даних МАУ. Перелік даних, які ми повинні Вам надати, Ви можете знайти у статтях 13 і 14 GDPR.  При цьому, під час звернення Ви повинні повідомити нам свої конкретні вимоги, щоби ми мали змогу на законних підставах розглянути Ваш запит і надати відповідь.

Зверніть увагу, що у випадку, коли ми не зможемо посвідчити Вашу особу шляхом обміну електронними повідомленнями або під час Вашого звернення до колл-центру, або у випадку обґрунтованих сумнівів стосовно Вашої особи, ми можемо попросити Вас надати документ, що посвідчує особу, в тому числі шляхом особистої явки до офісу МАУ. Тільки таким чином ми зможемо уникнути розголосу Ваших персональних даних особі, яка може видавати себе за Вас.

Ми обробимо запити у найкоротші строки, але у той же час просимо пам’ятати, що надання повної і законної відповіді стосовно персональних даних – це складний процес, який може тривати до місяця.

Право на виправлення даних про Вас

Якщо Ви виявите, що деякі персональні дані, які ми оброблюємо про Вас, є неправильними або застарілими, будь ласка, повідомте нас про це, в тому числі через офіцера із захисту даних МАУ. У цьому випадку ми можемо попросити Вас надати документ, що посвідчує особу, в тому числі шляхом особистої явки в офіс МАУ.

Якщо Ви хочете виправити персональні дані, які обробляються у межах нашої програми лояльності Panorama Club, Ви можете провести коректування самостійно, виконавши вхід у свій особистий кабінет на веб-сайті МАУ.

У деяких випадках ми не зможемо змінити Ваші персональні дані. Зокрема, таким випадком може бути, коли Ваші персональні дані вже були використані в процесі виконання договору перевезення та/або вони містяться у податковому документі, який було оформлено відповідно до податкового законодавства.

Відкликання згоди на обробку персональних даних і право на забуття

У разі, якщо МАУ обробляє Ваші персональні дані на підставі згоди на обробку персональних даних (зокрема, з метою здійснення маркетингових розсилок), подальшу обробку можна у будь-який час припинити. Достатньо відкликати згоду на таку обробку.

Ви також можете використати своє право на забуття. У випадках, передбачених у ст. 17 GDPR, МАУ знищить Ваші персональні дані, які обробляє, за винятком тих персональних даних, які ми зобов’язані будемо зберегти відповідно до вимог законодавства.

Так само і в цьому випадку, з метою безпеки, МАУ може попросити Вас надати документ, що посвідчує особу, в тому числі, безпосередньо в офісі МАУ.

До кого Ви можете звернутися для захисту Ваших персональних даних  

Офіцер із захисту даних (DPO) МАУ

Для надійнішого захисту персональних даних в МАУ призначено офіцера із захисту даних (DPO). Якщо у Вас виникнуть питання, зауваження або побажання щодо захисту і обробки Ваших персональних даних, Ви можете звертатися до DPO:

Коваленко Станіслав

Авіакомпанія МАУ

Україна, м. Київ, 02121, Харківське шосе 201-203

[email protected]

Окрім того, питання, зауваження, скарги щодо Ваших персональних даних також можна надсилати через веб-сайт МАУ.

Представник МАУ в ЄС 

Для зручності ми призначили представника в ЄС, щоби Ви могли зв’язатися із нами на території ЄС.

Орган із захисту персональних даних в Україні

Адміністративний орган із захисту персональних даних в Україні – це Управління з питань захисту персональних даних Секретариату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. Ви можете звернутися до нього зі скаргами або пропозиціями, якщо вважаєте, що було порушено Ваші права у зв’язку із обробкою персональних даних.